Schotland

Schotland : U hoeft niet ver te reizen om een land te ontdekken met een ruwe en weidse natuur,  rijke cultuur en een legendarische gastvrijheid.

Schotland met het openbaar vervoer

Het Schotse openbaar vervoer verbindt steden en dorpen met bus- en treindiensten. Regelmatige veerdiensten brengen u naar de noordelijke en westelijke eilanden. In afgelegen gebieden zijn er postbussen waarmee u naar bijzonder afgelegen locaties kunt mee rijden. Ten slotte is er een goed aanbod van binnenlandse vluchten die u vanuit het noorden en het westen naar Centraal-Schotland brengen. Doorgaans sluit het openbaar vervoer in Schotland goed op elkaar aan; de aankomsttijden van de treinen bijvoorbeeld, zijn afgestemd op de vertrektijden van de veerboten. Wanneer u een reis plant met het openbaar vervoer in Schotland, is de website www.travelinescotland.com  onmisbaar. U vindt er uitgebreide dienstregelingen voor al het openbaar vervoer. Deze website biedt links naar ongeveer 50 plaatselijke busorganisaties.

Klimaat Schotland

Het klimaat van Schotland is relatief nat en koel. Het wordt beïnvloed door een Noord-Atlantische stroom: Een warme zeestroming uit het Caribisch gebied die de Schotse kust ijsvrij houdt in de winter. Schotland heeft een zeeklimaat, zonder extreme variaties of uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals tornado’s, droogte of grote schaal overstromingen. Het weer is wel enorm onvoorspelbaar en wisselt van dag tot dag.  De oostkust lijkt wat meer een landklimaat te hebben. Oost-Schotland biedt daarom droger weer en is zonniger in de zomer, kouder in de winter.

Zonneschijn

Door de lagedrukgebieden van de Atlantische Oceaan en het heuvelachtige karakter van het landschap, is er vergeleken met Engeland wat minder zon in Schotland. Hoewel sommige gebieden zoals Fife, Angus, de Lothians, Dumfries, Ayrshire en Galloway meer dan 1400 zonuren per jaar krijgen, krijgen de koudste delen van Schotland met de meer bergachtige gebieden slechts 1100 uren zon per jaar. Deze cijfers zijn het hoogst in de maanden mei en juni en het laagste in december. De hoge breedtegraad van Schotland betekent dat de winterdagen erg kort zijn, maar in de zomer kun je genieten van een zeer uitgebreide schemering. Op de langste dag is er geen volledige duisternis in Noord Schotland!

Regenval

Er wordt vaak gedacht dat Schotland veel regenval heeft, maar dit verschilt erg per gebied.  Zo valt er gemiddeld 3000mm per jaar in de Highlands en 800 mm aan de oostkust; dit benaderd de Nederlandse hoeveelheden.

Temperatuur

Januari en februari zijn over het algemeen de koudste maanden van het jaar, met overdag maximum temperaturen van gemiddeld 5 ° tot 7 ° C. Juli en augustus zijn normaal gesproken de warmste maanden in Schotland, met temperaturen van gemiddeld 19 ° C. De temperaturen in Schotland zijn over het algemeen een paar graden koeler dan in Engeland vanwege het heuvelachtige landschap en koele lucht van de Atlantische oceaan.

De belangrijkste Schotland feiten op een rij

  • Taal: Engels. Gaelic wordt nog steeds gesproken door sommigen.
  • Gebied: 77.925 km ².
  • Ligging: In het noordelijke deel van Groot Brittannië.
  • Elektriciteit: 240 volt AC, 50Hz. Drie-pin stekkers zijn standaard.
  • Bevolking: 5,16 miljoen (2008).
  • Bevolkingsdichtheid: 65,7 per vierkante kilometer.
  • Hoofdstad: Edinburgh. Bevolking: 471.650 (2008).
  • Staatshoofd: Hare Majesteit Koningin Elizabeth II.
  • Religie: Overwegend christelijk. (Church of England, de Rooms Katholieke kerk, Presbyterianen en Methodisten). Daarnaast heeft Schotland moslim, sikh, joodse en hindoeïstische minderheden. Ongeveer 15% van de bevolking heeft geen religie.

Reiskosten en tips

Accommodatie
Een reis door schotland kan in principe goedkoop zijn vergeleken met Nederland, zeker als je verblijft in hostels. Dit kan je zo’n 10 tot 15 GBP voor een nacht kosten. Een eigen kamer in een hostel kan oplopen tot zo’n 55 GBP, een hotelkamer tot zo’n 70 GBP.

Eten
Je kunt relatief goedkoop eten in de pubs. Een normale maaltijd inclusief drinken kost 10 tot 15 euro. Fish and chips krijg je voor ongeveer 6 euro.

Transport
Bussen zijn vrij goedkoop in Schotland. Er zijn goede verbindingen.

Activiteiten
De meeste musea zijn gratis, hoewel een aantal speciale tentoonstellingen zo’n 10 euro entree kunnen kosten.

Tips om reiskosten te besparen

  • Wandelen is een geweldige manier om de steden te zien.
  • Pub Food. Het beste eten is vaak in de pubs te vinden. Je betaalt hier een fractie van de prijs in een klasse restaurant.
  • Bezoek musea: De musea in Schotland zijn gratis.
  • Picknicken: Er zijn veel parken in Schotland en meestal kun je er gratis in. Geniet je lunch met uitzichten op meren, rivieren en kastelen.
Schotland met de Flying Dutchman
Hootananny Inverness

Whisky, Highland Games, de Doedelzak

Zoals u misschien wel weet hebben sommigen niet eens een Schotse herkomst. Door de emigratie van vele Schotten door de eeuwen heen, is de geschiedenis en de cultuur van Schotland eveneens wijdverspreid geraakt. Toch zijn de hiergenoemde onderwerpen symbolen van Schotland en worden ze door Schotten met trots gedragen. Ontdek tijdens uw rondreis het echte Schotland.

 

De Doedelzak

Geschiedenis. De oudste verwijzing naar de doedelzak werd in feite teruggevonden op een Hettitische steen uit Klein-Azië en dateert van 1000 jaar voor Christus. In de eerste eeuw na Christus kwamen doedelzakken al voor in heel wat andere landen waaronder India, Spanje, Frankrijk en Egypte. Bovendien is het duidelijk dat het instrument al populair was in de rest van de Britse eilanden voordat de doedelzak in Schotland werd gesignaleerd. Wanneer en hoe het dan wel voor het eerst in Schotland opdook is nog altijd een groot raadsel. Twee theorieën strijden om de eer, de ene beweert dat het instrument ingevoerd werd door de Romeinen en volgens de andere komt het uit Ierland.

Het vaderland van de Schotse Clans

Momenteel zijn er meer dan 500 actieve Schotse
Clan- en Familieverenigingen geregistreerd over de hele wereld.  Jaarlijks komen vele Clan leden terug naar Schotland, opzoek naar hun Schotse roots of om onderzoek te doen naar hun stamboom

De Highland Games ontstonden in het Schotse clansysteem en gaan al eeuwen terug.  De oude clanhoofden spoorden hun mannen aan om deel te nemen aan staaltjes van krachtpatserij, vaardigheid en uithouding om te bewijzen dat ze geschikt waren voor de strijd. Diezelfde clanhoofden hielden ook audities en werden de beschermheren van muzikanten en dansers, niet alleen voor entertainment aan hun hof maar ook omdat een groter gevolg ze meer aanzien gaven bij de andere clanhoofden.

De Schotse kilt

De kilt zoals we hem vandaag kennen, wordt nog maar sinds de 18e eeuw gedragen en is afkomstig van de plaid die met een riem omhoog gehouden werd.
Dit kledingstuk werd, in tegenstelling tot de kilt, dagelijks gedragen en was ook vrij praktisch.   De Hooglanders spreken niet van een plaid, maar wel van ‘feileadh breacan’ of van ‘feileadh mor’. De oorspronkelijke Kilt  De ‘feileadh mor’ was een 5-meter lang kledingstuk dat rond het lichaam werd gewikkeld. Dankzij een riem om het middel hield men alles op zijn plaats en zo bedekte men  het boven- en onderlichaam.  Hij kon op verschillende manieren over de schouder gedrapeerd worden, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Verbanning en overleving 

Na de Jakobitische nederlaag in Culloden in 1746 werden de kilt en andere tekenen van Highlandkledij verbannen. Dat de kilt bleef voortbestaan, is vooral te danken aan het feit dat de Highland regimenten in het Britse leger ze als uniform aannamen. Highland regimenten dragen de kilt nog regelmatig maar hij maakt geen deel meer uit van de dagelijkse kledij. Bezoekers zullen kilts dan ook eerder zien verschijnen op formele feesten zoals huwelijken en op Highland Games of gelijkaardige evenementen. Hoewel de kilt wordt beschouwd als typisch Highlands worden er tegenwoordig meer kilts gedragen in de Lowlandsteden dan in de Highlands.

Nessie – Het monster van Loch Ness

Geruchten over een groot monster dat onder het wateroppervlak van Loch Ness, het meest mysterieuze meer van Schotland, leeft, doen al heel lang de ronde.
Loch Ness is het diepste meer van Schotland en bevat meer water dan alle zoetwatermeren van het hele Verenigd Koninkrijk bij elkaar geteld!

De eerste die Nessie heeft gezien, was naar verluidt Sint-Columbus in de zesde eeuw. Meer recent werd het monster in mei 2007 door een Engelsman gespot. Sinds ‘het monster’ in de jaren ’30 van de vorige eeuw voor het eerst werd gefilmd, zijn er al meer dan 4000 vermeende waarnemingen geweest!

Met al die waarnemingen ging men speculeren of Nessie een totaal onbekende diersoort is of misschien de laatste nog overlevende Schotse dinosaurus. Wetenschappers waren zo geïntrigeerd door de legende, dat in de jaren 1960 het ‘Loch Ness Phenomena Investigation Bureau’ werd opgericht. De wetenschappers hebben tien jaar lang het meer gesurveilleerd. Ook vandaag nog worden er wetenschappelijke experimenten uitgevoerd op het meer door het ‘Loch Ness and Morar Project’, onder leiding van Adrian Shine, ‘s werelds meest vooraanstaande Loch Ness expert. Men hoopt dit raadsel ooit te kunnen oplossen.

schotland met de flying dutchman
Loch Ness

Wat is Haggis?

Een traditioneel Schots maal: Haggis met daarbij een goed glas whisky

Haggis is het nationale gerecht van Schotland. Het is een heel oud Schots gerecht dat verschillende vleessoorten, kruiden en havermeel combineert tot een zeer machtige, ongebruikelijke maar toch heerlijke feestmaaltijd.  De feitelijke en historische omschrijving van Haggis schrikt soms mensen af die het nog niet hebben geprobeerd. Maar in feite is het een heerlijk, kruidige gerecht. Ieder jaar op 25 januari wordt als een eerbetoon aan het leven en werk van de Schotse dichter Robert Burns Haggis gegeten. De Haggis wordt door de kok en een doedelzakspeler naar binnen gedragen, toegesproken en open gesneden met een mes. Daarna wordt er met een glas whisky getoast.

Schotse Whisky

De nationale drank van Schotland

Vraag mensen wat ze met Schotland associëren en waarschijnlijk komen er antwoorden zoals Schotse ruit, golf en Robert Burns, echter whisky zal  het meest genoemd worden.

Schotland met de flying dutchman
Whisky genoeg in Schotland

Whisky in het Gaelisch, uisge beatha (uitgesproken als oosh-ga beh-huh), wat levenswater betekent, wordt al sinds mensenheugenis geproduceerd.